Вести

Посета ромском насељу Лалош

Активисти О.О. СНС – Босилеград 9. септембра 2015. године посетили су ромско насеље Лалош у селу Рајчиловци. Иако посета није била унапред договорена наишли смо на масован и срдачан пријем мештана овог сиромашног насеља. На наше велико изненађење тамо смо затекли и председника општине Босилеград. Председник општине није дошо да разговара с мештанима о комуналним проблемима насеља, нити је дошао да приупита мештане ко је од њих запошељен, нити како ће зиму да преживе. 15 година ови људи нису постојали за председника, а насеље у ком они животаре вероватно није ни приметио . Код Владимира Захаријева се пробудило интересовање за њих тек када је чуо да смо ми решили да им помогнемо. Незадовољни његовим досадашњим радом, већина становника није обратила пажњу на њега, већ се окупила око нас и отворено али срдачно нам испричала своје проблеме.
Овде као да је време стало! За протеклих 15 година, откако је Захаријев на власти ништа се није променило. Стање је горе него што је било пре владавине Владимира Захаријева . Много кућа су у јадном стању. Неке од њих више личе на колибе. Скоро да нема крова који не прокишњава. До неких колиба не посотји ни пут, а камо ли улица, уместо њих постоје козје стазе. Насеље нема канализацију, колибе су без текуће воде, неке и без струје.
Кад год је могао политички да искористи ове сиромашне људе, Владимир Захаријев није оклевао да то уради. Возио их је камионима на вашаре и игранке, организовао са њима сулуде шоу програме, наговарао их да се изјшњавају као Срби, Бугари, Роми – по потреби, а сад им прети да ће остати и без социјалне помоћи ако му се супроставе.
Због лоших и нехигијенских услова за живот у том насељу, постји оправдана бојазан од појаве заразних болести и епидемија. Зато Владимир Захаријев не заслужује више њихово поверење. Урадићемо пројекте из свих области свакодневног живота, организоваћемо прикупљање средстава и донација за њихово реализовање како би им што пре помогли. Велики и основни проблем је незапошљеност. Од социјалне помоћи не може нормално да се живи. Потребне су инвестиције и нова радна места на којима ће Роми заједно са осталим грађанима Босилеграда равноправно радити и нормално живети од свог рада.